Scurt istoric  al Liceului Tehnologic  ,,Mihai Eminescu” Slobozia


Cultura organizațională poate fi definită drept un complex specific de valori, credinte conducatoare, reprezentari, întelesuri, căi de gândire impartasite de membrii unei organizatii, care determina modurile în care aceștia se vor comporta în interiorul și în afara acesteia si care sunt transmise noilor membri drept corecte.

Datorita diversitatii si dimensiunii sistemului scolar nu se poate realiza o caracterizare de nivel foarte general a culturii unei organizatii, stiut fiind ca fiecare organizatie are componente specifice, uneori contradictorii. Determinarea acestora este o problema de interpretare si corelare a elementelor vizibile constatabile. Se considera ca existenta si „cresterea” unei organizatii poate fi posibila daca exista un consens al educatorilor in impartasirea valorilor si a celorlalte componente fundamentale. Iata cum vom prezenta cultura organizatiei scolii noastre care pe parcursul celor 45 de ani de existenta a reusit sa-si formeze o traditie in pregatirea elevilor pentru cele mai diverse meserii, renumele școlii fiind dat de performanțele la olimpiade și concursurile pe meserii la nivel judetean si national.

Liceul Tehnologic "Mihai Eminescu" s-a inscris permanent pe linia obiectivului principal al reformei invatamantului profesional si tehnic din Romania, prin realizarea unei formari profesionale la nivelul standardelor de pregatire cerute de nevoile economiei de piata.
A fost infiintat in anul 1972, sub denumirea de Liceul Industrial Nr.1 in perioada punerii temeliei Combinatului Chimic Slobozia, care astazi se numeste “SC CHEMGAZ HOLDING CORPORATION” S.A. Slobozia. Scopul infiintarii acestui liceu tehnologic a fost crearea unei activitati scolare de pregatire a fortei de munca pentru cea mai mare platforma industria si chimica, ce avea sa se inalte langa Municipiul Slobozia.
Sediul initial al liceului a functionat in spatiul actualului Liceul Tehnologic  “AL. I. CUZA ” pana in anul 1976, dupa care s-a mutat în actualul sediu, din Aleea Chimiei, Nr.9 unde functioneaza si astazi, numindu-se Liceul de Chimie Industriala Slobozia.

Initial unitatea a functionat cu 2 clase de liceu, iar pe parcurs numarul acestora a crescut, adaugandu-se si clase de scoala profesionala, complementara si scoala de maistri, in diverse forme: curs de zi, curs seral, cu frecventa redusa .

Din anii 1994-1995 liceul nostru a devenit Grupul Scolar de Chimie Industriala, în 1996 capată numele de Grup Scolar “Mihai Eminescu” și în anul școlar 2012-2013 primește titulatura de Liceul Tehnologic "Mihai Eminescu".

Revenind la prezent, putem afirma ca schimbarile survenite in societatea romanesca dupa 1989 au avut un impact deosebit asupra scolii noastre, care s-a transformat dintr-un instrument de transmitere a unei anumite culturi intr-un loc de constructie culturala, care a promovat alternativitatea si pluralismul, adaptabilitatea si creativitatea, motivarea si disponibilitatea personalului, a resurselor materiale si financiare. Adaptandu-se noilor conditii ale economiei de piata, scoala noastra a introdus, prin învățământul de 3 ani, meserii cerute pe piata muncii: Mecanic auto, Ospătar (chelner), vânzător în unități de alimentație publică, Electrician de întreținere și reparații aparatură electrocasnică, brutar-patiser-preparator produse făinoase.  
Unitatea noastra a stabilit relatii de parteneriat cu diversi agenti economici si institutii importante in vederea realizarii obiectivelor propuse, dupa cum urmeaza: AJOFM IALOMIȚA, 
 SC INTERNAŢIONAL SRL, SC ATLANTIC SRL, SC AKTAŞ COM SRL, SC SELENA SA, SC SC ARTIC SA,  SC REAL TEST SRL, SC VEROTOUR SRL, SC VANK SRL, SC ANDORA PAN SRL, SC FLORICONSTRUCT SRL, SC AUTO MEDIA ZIV SRL,  etc.

Începând cu anul școlar 2018-2019 prin H.C.L. nr. 17/25.01.2018 s-a aprobat fuziunea prin absorbție a Școlii Postliceale Sanitare de către Liceul Tehnologic ”Mihai Eminescu” și funcționează cu un număr de 33 de clase dintre care 10 clase învățământ liceal curs de zi, 7 clase învăţământ profesional, 6 clase învățământ liceal curs frecvenţă redusă, 3 clase învăţământ postliceal școala postliceală buget, 6 clase învăţământ postliceal școala postliceală cu taxă, și 1 clasă învăţământ postliceal școala de maiștri.